Ostaisinko musiikkini CD-levyllä vai netistä?
Kun gramofoni keksittiin 1900-luvun taitteessa, alkoi musiikkiteollisuuden muutoskausi. Enää musiikki ei ollut saatavilla vain ja ainoastaan elävän musiikin muodossa, vaan se olikin yhtäkkiä saatavilla myös kotioloissa. Viimeisen sadan vuoden aikana toistettavan musiikin formaatti on kehittynyt savikiekkojen kautta LP-levyihin, siitä äänikasetteihin ja CD-levyihin.
Musiikin digitalisoituminen 2000-luvun alussa toi mukanaan uusia tuulia. Musiikkia pystyi nyt halutessaan lataamaan internetistä helpostikin. MP3-soittimet syrjäyttivät CD-soittimet nopeasti pienen kokonsa ansioista ja musiikin saatavuus helpottui huomattavasti erilaisten musiikin striimauspalveluiden, kuten Spotifyn, tullessa markkinoille.
Musiikkia on saatavilla nykyisin useassa muodossaan, ja vaikka CD- ja LP-levyjen ”kuolemaa” onkin ennustettu suoratoistopalvelujen käytön yleistyessä entisestään on kummallakin formaatilla yhä käyttäjänsä.
1. Käsinkosketeltavuus
Hankkiessaan CD-levyn saa itselleen konkreettisen käsinkosketeltavan esineen. CD-levyjen kansilehtiset sisältävät usein lyriikoita, infoa levynteosta ja sen tekijöistä. Tällöin saa itselleen kuuntelun lomaan tekemistä, eikä tarvitse keskeytellä kuuntelemistaan googletellakseen lyriikoita vaan ne voi kätevästi tarkistaa etukannen lehtisestä. Maailman ihanin lahja on antaa toiselle kokoelmalevy, josta löytyvät juuri ne oikeat kappaleet. CD-kannet voi koristella haluamansa näköiseksi.
2. Kokemuksellisuus
CD-levyllä on albumista riippuen noin 10-20 kappaletta. Tämä tarkoittaa, että jokaisella CD-llä on oma kestonsa. Kuuntelukerran kesto on siis rajattu, jolloin albumin kuuntelemisesta muodostuu kokemuksellisempi elämys kuin suoratoistopalvelusta albumia soittaessa. Kun valitsee CD-levyn hyllystä on valinta tietyllä tavalla helpompaa, sillä hyllyyn mahtuu vain tietty määrä levyjä.
3. CD-soittimet
Oletko koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa olet halunnut kuunnella musiikkia ollessasi automatkalla, mutta autoradioon ei voi kytkeä puhelimen kautta musiikkia? Onneksi hanskalokerosta sattuu löytymään pari, kolme hassua CD-levyä. Kaikki parhaimmat klassikot! Monessa autossa on yhäkin CD-soitin, joten musiikki on saatavilla autoon CD- muodossa.
CD-soittimia on saatavilla niin kannettavina, kuin pöytämuotoisinakin ja käytettyinä niitä löytää hyvään hintaan. Aina nettiyhteyttä vain ei ole saatavilla.
1. Aina saatavilla
Suoratoistopalveluiden avulla musiikki on siellä missä sinäkin, olettaen että nettiyhteys on toiminnassa. Suoratoistopalveluita on erilaisia, osa maksullisia, osa ilmaisia ja jokaisella palvelulla on omat ominaisuutensa. Musiikkia on saatavilla milloin tahansa, mitä tahansa, kenelle tahansa. Musiikkia voi ostaa kappaleittain taikka albumeittain, mikä mahdollistaa pienemmät kertaostokset.
2. Uusien artistien löytäminen on helpompaa
Striimatessa on helppoa löytää uusia mielenkiintoisia artisteja. Joidenkin suoratoistopalveluiden algoritmit ovat jo niin hienostuneita, että ne muodostavat kuuntelijan kuuntelutottumusten perusteella personoituja soittolistoja, joiden kautta on helppo löytää uusia artisteja tai juuri tiettyy tunnelmaan sopivia kappaleita. Lisäksi musiikki ei koskaan lopu kesken: uutta ja ennenkuulematonta musiikkia löytää nopeasti ja heti, internetillä ei ole aukioloaikoja
3. Ympäristöystävällisyys
Kun musiikkia ostetaan internetistä, ei ole tarvetta ostaa fyysistä CD-levyä. Luonto kiittää, kun käytämme vähemmän muovia, jota CD-levyjen tuottamisessakin käytetään. Lisäksi hyllytilaa jää muuhunkin, kun CDt eivät ole viemässä tilaa.