Musiikkia verkkokaupoista

Verkkokaupat ovat vakiinnuttaneet paikkansa levyjen ja kappaleiden myynnissä. Verkkokaupat ovat tuoneet mahdollisuuden jokaiselle paikkakunnasta riippumatta tilata äänitteitä CD-levy-, vinyyli-, C-kasetti- ja digitaalisessa muodossa. Äänitteitä on aiemminkin ollut mahdollista tilata postimyynnin kautta, mutta verkkokaupat ovat mahdollistaneet helpon tavan tilata äänitteitä ilman, että on tarve liikkua kotioloista pidemälle. Tässä artikkelissa keskitymme digitaalisia äänitteitä ja fyysisiä äänitteitä myyviin verkkokauppoihin.

Musiikkia nopeasti ja helposti

Internet on mullistanut musiikin kulutuksen merkittävästi. 2000-luvun alussa musiikkia alettiin jakamaan useilla sivustoilla ilmaiseksi. Vielä tässä vaiheessa musiikin lataamisessa verkosta vallitsi melkoinen villi-länsi. Asia nousi kartalle erityisesti Napster-palvelun kautta. Ohjelma kuitenkin suljettiin vuonna 2001, kun sen katsottiin olevan laiton. Tästä ollaan kuitenkin jo päästy hyvin pitkälle 20:ssä vuodessa. Moni kuluttaja haluaa tukea lempiartistejaan tai -yhtyeitään ostamalla heidän musiikkiansa. Yksi suurimmista digitaalisessa muodossa myyvistä verkkokaupoista on iTunes, joka on suosittu ympäri maailmaa. Musiikin hankkiminen digitaalisessa muodossa on helppoa ja nopeaa. Muutamalla klikkauksella levyn tai yksittäisen kappaleen saa haltuunsa samantien. Myös mahdollisuus hankkia yksi yksittäinen kappale sen sijaan, että tarvitsee ostaa koko levy on verkkokauppojen etuna, jotka keskittyvät musiikin myymiseen digitaalisessa muodossa. Kuluttajien, jotka haluavat ostaa musiikkinsa yhä fyysisessä muodossa tarvitsee turvautua toisaalle.

Verkkokauppojen, jotka myyvät fyysisiä äänitteitä, nopeat toimitukset ja laaja valikoima ovat taanneet niiden menestyksen. Vaikka fyysisten äänitteiden menekki on laskenut, on niille kuitenkin edelleen laaja asiakaskunta. Erityisesti vinyylien suosio on pitänyt pintansa. Tällä hetkellä viinyylejä on myynnissä enemmän kuin koskaan aiemmin. Vinyylien kerääminen onkin monelle mieluisaa puuhaa. Monelle ajatus kivijalkakaupan perustamisesta levyjen myyntiä varten kuulostaa turhan riskiltä peliltä. Perustettaessa verkkokauppa riskit ovat huomattavasti pienemmät. Ensinnäkin ei tarvitse huolehtia esimerkiksi kalliista vuokrista. Se, mikä verkkomusiikkikaupoilla on murheena, on kova kilpailu ja kuinka saada näkyvyyttä, jotta ihmiset löytävät verkkokaupan.

Verkkokaupat tarjoavat mahdollisuuden tilata levyjä ympäri maailmaa. Mikäli asiakas haluaa jonkin harvinaisen äänitteen tai painoksen, helpoin tapa on etsiä äänitettä verkosta. Levyjä tarjoavia verkkokauppoja on tuhansia, ja osa verkkokaupoista on erikoistunut tiettyyn musiikkityyliin. Tämä helpottaa huomattavasti näiden harvinaisten äänitteiden keräämistä. Verkkokauppojen avulla voi säästää myös rahaa. Aina löytyy jokin verkkokauppa, jossa levyt ovat alennuksessa. Myös verkkokaupoissa on paljon myynnissä käytettyjä vinyylejä ja CD-levyjä. Osa verkkokaupoista on täysin erikoistunut käytettyihin äänitteisiin.

Verkkokaupat ovat tuoneet musiikin hyvin lähelle kuluttajia. Koskaan aiemmin ei ole äänitteiden hankkiminen omaan hyllyyn tai digitaaliseen kirjastoon ollut yhtä vaivatonta. Vaikka erilaiset musiikin streaming-palvelut ovat vaikuttaneet äänitteiden myyntiin, niille on yhä laajasti kysyntää.